Využite jarné svetlo: Tipy na umiestnenie a výber markíz

Synonymom markízy je jednoduchosť. Po zimných ponurých dňoch sú pripravené poskytnúť príjemný tieň na terase a závan prímorskej romantiky. Na rozdiel od pergoly alebo pevného prístrešku nepotrebuje nosné profily, ktoré by bránili vo výhľade alebo prekážali voľnému pohybu na terase. Markíza sa montuje o stenu, krokvu alebo o strop. Podľa aktuálneho počasia ju pohodlne vyrolujete, v stiahnutom stave je prakticky neviditeľná. 

  • Dobre vedieť: kazetové modely chránia látku a ramená v zvinutom stave. Polokazetové alebo otvorené modely sú vhodné tam, kde sú chránené napríklad balkónom alebo strechou. 

markiza-scrigno

Umiestnenie markízy

Markíza nájde svoje uplatnenie všade tam, kde potrebujete tieň a ochranu pred UV žiarením. Keďže nemá nosné profily, je možné využiť ju na tienenie panelákových balkónov, terás kaviarní a priečelí obchodov s tovarom vystaveným vonku. Hoci ochráni pred večernou rosou, nie je vhodná na ochranu pred dažďom.

Dobre vedieť: ak je vaša terasa orientovaná na západ, vyberte si model s výsuvným predným volánom. Jeho dĺžku si prispôsobíte podľa zapadajúceho slnka.

markiza-viva

Markíza na zimné záhrady

Čoraz viac zákazníkov využíva ako zimnú záhradu bioklimatickú pergolu, no stále sú v kurze aj klasické zimné záhrady s presklenou strechou. S pribúdajúcimi slnečnými lúčmi sa však menia na tropický skleník a je nevyhnutné ju tieniť. Na rozdiel od klasických markíz na tienenie terás nemajú ramená, látka je vedená vo vodiacich lištách. 

Špeciálne na tienenie zimných záhrad sa využívajú dva typy markíz: 

Podvesená markíza

Podvesená markíza sa montuje z vnútornej strany presklenej strechy, kde je chránená pred dažďom a nepriazňou počasia. Je schopná zachytiť asi 30 % tepla zo slnka, preto je ideálna tam, kde nesvieti slnko celý deň. 

 

Nadvesená markíza

Nadvesené markízy sa montujú z vonkajšej strany. Hoci nie sú chránené pred vodou a nečistotami, dokážu zachytiť až 80 % tepla zo slnečných lúčov. Markíza má vlastný box, ktorý látku v stiahnutom stave chráni pred nepriazňou počasia. 

  • Dobre vedieť: najmä pri nadvesenej markíze je vhodné investovať do motorizácie a senzorov. V prípade dažďa dá senzor pokyn na stiahnutie látky, aby sa predišlo poškodeniu nahromadenou vodou. 

markiza-gardena-250

Technologické vychytávky

Všetky motoricky ovládané markízy je možné doplniť o senzory. Veterný senzor je otázka bezpečnosti. Ak senzor zaznamená silný vietor, markízu stiahne, aby nedošlo k jej poškodeniu. Slnečný senzor sa naopak postará o príjemný tieň, aby vám na terasové dvere nepražilo slnko keď nie ste doma. 

Tie najlepšie markízy ponúkajú lahôdky ako motorizovaný predný volán, ktorý pri zapadajúcom slnku stiahnete bez toho, aby ste museli vstať z hojdacej siete. Model PANosvetlenie integrované v ramenách, aby ste si posedenie na terase pohodlne vychutnali aj po zotmení. Model Viva ponúka možnosť meniť sklon markízy manuálne alebo motoricky podľa meniacich sa svetelných podmienok. 

  • Dobre vedieť: väčšinu motorizovaných markíz je možné pripojiť do systému inteligentnej domácnosti. Ak konkrétny systém využívate alebo plánujete využívať, určite nám o tom povedzte. 

markiza-pan.png

Vyberte si z našej ponuky prémiových i cenovo dostupných markíz a uživajte si presne toľko slnka, koľko potrebujete. Potrebujete poradiť? Naši špecialisti v Žiline, Košiciach a v Bratislave sú vám k dispozícii. 



 

 

!-- Ybug code start (https://ybug.io)