Vonkajšie žalúzie do bytu - čo by ste o nich mali vedieť?

Vonkajšie žalúzie ako spôsob ochrany pred prehrievaním sú dnes štandardom. Majitelia rodinných domov majú pri ich montáži väčšie možnosti a realtívnu slobodu výberu, no aj pre obyvateľov bytoviek existujú možnosti, ako si dopriať príjemný tieň, súkromie a tepelný komfort. 

foto-32_1649334320

ch výhodou v porovnaní s inými tieniacimi systémami je možnosť plynulo regulovať množstvo svetla v interiéri. Najpredávanejší model Z90 Noval poskytujú až 98 % zatemnenie a vďaka tesneniu z LDPE aj zníženú hlučnosť. Štúdie poukazujú na ich mimoriadnu efektívnosť pri ochrane pred prehrievaním, najmä pri interiéroch s veľkými presklenými plochami nie je klimatizácia bez vonkajšieho tienenia dostatočne účinná. V našej ponuke je niekoľko typov vonkajších žalúzií, ktoré sa líšia tvarom, šírkou lamely a technickými detailami. 

Pri dodatočnej montáži žalúzií do bytu je jedným z najdôležitejších údajov výška boxu, v ktorom sú žalúzie ukryté v stiahnutom stave.

Montáž vonkajších žalúzií

Developeri pri výstavbe bytových domov často rátajú s budúcou montážou vonkajších žalúzií a už vo fáze výstavby pripravujú boxy a vývod elektriny. Ak kupujete byt v novostavbe alebo vo fáze projektu, určite sa na predprípravu vonkajších žalúzií spýtajte.

 

Pri starších bytových domoch je možné montovať vonkajšie žalúzie s priznaným krycím plechom, ktorý je možné prispôsobiť farbe fasády. Box montujeme do okenného otvoru a v závislosti od veľkosti špalety a typu okna mierne zasahuje do presklenej časti. Pri najčastejšie montovaných žalúziách na okno je výška boxu 19 cm. Bežne používané okno má rám s hrúbkou 5 cm, okenné krídlo ďalších 6 cm, box nám z presklenej plochy uberie menej ako 10 centimetrov


88-16_vonkajsie-zaluzie-c60

Elektrické vonkajšie žalúzie

Naši zákazníci v absolútnej väčšine volia vonkajšie žalúzie s elektrickým ovládaním. Komfort ovládania a estetické riešenie bez kľuky prevyšujú cenový rozdiel

Pri inštalácií elektrického ovládania je nutné obyčajne priviesť kábel od najbližšej zásuvky a zabudovať ho do steny v interiéri. 

 

Vonkajšie žalúzie na balkón

Pri montáži vonkajších žalúzií na balkónové a terasové dvere je nevyhnutné vziať do úvahy nábal žalúzií, teda to, aký priestor zaberajú žalúzie vo vytiahnutom stave. Najčastejšie je to do 25 cm a o toto číslo je znížená podchodná výška balkónových dverí. Ak majú vaše balkónové dvere štandardné rozmery a vaša rodina výškou nevytŕča z davu, s montážou nie je problém

85-10_vonkajsie-zaluzie-c80

Praktické informácie pred výberom žalúzií do bytu

Ešte predtým, ako sa pustíte do výberu vonkajších žalúzií, poraďte sa o svojom zámere so správcom bytového domu. Môžete sa stretnúť s obmedzeniami pri výbere farby alebo zásahov do fasády. Je to však veľmi individuálne, množstvo bytoviek nemá žiadne obmedzenia pri výbere a inštalácii. 

Praktickým doplnkom vonkajších žalúzií sú sieťky proti hmyzu. Vo väčšine prípadov je možné namontovať ich spolu s vonkajšími žalúziami. Ich dodatočná montáž je možná v prípade, ak je ponechaný dostatok priestoru. Myslite na ne už vo fáze dopytu a nezabudnite o tom informovať našich špecialistov. 

 

Zákazníci najmä na vyšších poschodiach majú prirodzené obavy z hlučnosti žalúzií pri silnom vetre. Na trhu sú vonkajšie žalúzie so zosilneným vedením, ktoré sú aj pri silnejšom vetre menej hlučné. Iným riešením je montáž screenových roliet, ktoré rovnako splnia účel a sú nehlučné. 

 

Kontaktujte našich špecialistov na exteriérové tienenie a doprajte si súkromie a pohodu v byte. Chcete sa s nami radšej porozprávať? Navštívte naše showroomy v Žiline, Košiciach a v Bratislave. 



!-- Ybug code start (https://ybug.io)